Den första miljonen

Att spara pengar är väldigt svårt för många. Speciellt i början. Det känns som en evighet innan man kommer någon vart. Man ger upp och känner att det är omöjligt.

Men det är svårt. Man måste ju ändra på något för att kunna spara. Det är mycket lättare om man kan avvara något. T ex strunta i den där extra ölen eller kanske sluta röka. Behöver man verkligen de där extra tv-kanalerna som kostar ganska mycket varje månad. Ja, vad kan man spara in på i vardagen. Det är de där små sakerna som gör skillnad.

Om man kommer igång med ett sparande så går det lättare efter ett tag. När man når sin första miljon så går det bara snabbare och snabbare och man kan nästan låta det rulla på av sig själv. Men det är svårare i början. Det blir lättare och lättare.

Det är kanske samma sak med att komma igång med träning. Det första steget att ta sig till ett gym. Eller att försöka gå ner i vikt, att byta matvanor. Att sluta äta godis. Det är ofta det där första steget som är det jobbiga och sedan går det ganska lätt.

Jag började med min utdelningsstrategi, som jag också delar med mig av här på sidan, under hösten 2019. Då flyttade jag över en del sparpengar jag hade och hade även haft en del på mitt “vanliga” aktiekonto, men jag tyckte inte att det hände någonting. Att köpa en aktie och vänta på att den stiger och att kanske hitta den “rätta” aktien i rätt tid för att kunna tjäna pengar på den. Men då gäller det ju att kliva av i rätt tid. För mig fungerade det inte speciellt bra. Pengarna växte väldigt långsamt och jag hade helt enkelt inte lust eller tid att lusläsa info om alla aktier.

Men när jag såg hur många på andra sidan Atlanten som fokuserade på utdelningsaktier så kändes det mycket bättre. Det verkade vara något som passade mig bättre. Inte alls samma jakt på att hitta rätt aktier i precis rätt tid och sedan kliva av i rätt tid för att ens kunna tjäna något på investeringen. Nä, utdelningar var det som passade mig bättre. Att få utdelningar samtidigt som en aktie stiger blir ju ännu bättre och dessutom inte samma vilda jakt. Och att man i Nordamerika oftast delar ut kvartalsvis passade ju ännu bättre än att få utdelning en eller två gånger om året. Nu kunde jag ju använda utdelningarna till att investera i nya aktier som verkade bra precis då när jag fick utdelningen och på så sätt kunde mitt konto växa snabbare och stadigare. En ökning som jag faktiskt märker när jag skriver ner siffrorna och tittar tillbaka.

Nu har jag ju passerat 1 miljon och nu ser jag ju på utdelningarna att de ökar för varje kvartal. Det är nu det börjar märkas skillnad. Men att komma igång och att försöka nå målet krävdes det lite extra jobb med. Jag gjorde en väldigt enkel uträkning och tittade på mina bankutdrag från senaste året och skrev ner vilka utgifter jag hade och vilka inkomster jag hade och sedan kunde jag se hur mycket av detta jag verkligen behövde varje månad. Summan som blev över valde jag att månadsspara på mitt aktiekonton istället. Det var pengar som jag ville investera för att få mitt konto att växa.

Jag sparade nog 1.000 kr per månad och använde givetvis autogiro hos Avanza. Då drogs det automatiskt pengar från mitt konto någon dag efter lönen kom in på kontot. Under en kort period försökte jag spara 8.000 kronor per månad, men då kände jag att jag ändå ville ha en extra buffert kvar på kontot om något skulle gå fel, för allt kan ju hända, det kan ju krascha. Sedan sänkte jag till 4.000 kr per månad och det har jag fortsatt med. Det kändes väldigt mycket, men när jag såg vad jag slösat på under året och vad jag kunde snåla in på så fanns det ändå 4.000 kr som jag kunde avvara varje månad under ett par år.

Nu när jag passerat 1 miljon så skulle jag ju kunna minska mitt månadssparande, men nu märker jag inte av att de pengarna försvinner från kontot, så det känns ju bra att kunna investera dessa istället. På så sätt växer kontot ännu snabbare och då får jag en del extra pengar att leva på när man en dag blir pensionär. Och för mig är det inte så många år kvar innan dess. Men jag lyckades ändå ta mig till den första miljonen på ganska kort tid tycker jag.

Men jag fokuserar ju på utdelningsaktier som delar ut kvartalsvis eller månadsvis (ja, jag har faktiskt en som bara delar ut två gånger om året också). Men att återinvestera all utdelning i nya aktier är det som är viktigt. Det är det som får bollen i rullning. Men att det i början bara blir t ex 50 kronor i utdelning känns ju ganska trist. Men sedan ökar det. Nu får jag ibland runt 1.000 kr i utdelning från vissa bolag varje kvartal och det är ju inte alls fel. Dessutom ökar aktiens värde på samma gång, så när jag säljer en aktie så kan jag både göra en liten vinst på ökningen, men jag har ju också fått utdelningar på vägen dit. Det är det jag gillar med utdelningsaktier.

Nu hoppas jag att ni som inte nått en miljon också kommer att nå miljonen. Men om ni sparar in lite här och där så blir det lättare efter ett tag. För mig gick det ganska snabbt och det var värt det.

Aktiegubben.se

Vänligen logga in för att kommentera.