Hur mycket sparar du?

Läste ett inlägg i Avanzas blogg om sparandet i Sverige och det är ju lite kul att se hur mycket folk sparar runtom i landet. Men de flesta som sparar verkar finnas i storstäderna. Sedan finns det ju en hel del som tyvärr inte sparar någonting alls.

Jag tror att många tycker det är krångligt att veta hur man ska spara och var man ska spara. Och väldigt många tror jag har för bråttom. De vill ha snabba pengar och satsar kanske helt fel och drömmer om att köpa en aktie som ska rusa iväg och de ska tjäna massor med pengar. Men oftast har dessa personer inte någon kunskap om aktiemarknaden och hoppar på ett tåg som alla andra också gör och köper då aktien när den redan stigit en hel del. Då tror jag en Trisslott kan ge lika dålig chans att vinna stora pengar.

Jag tror ju det handlar om att tänka långsiktigt. Att spara pengar varje månad och för min del trivs jag bäst med utdelningsaktier. Då får jag ju pengar insatt på kontot i form av utdelningar. Och när jag dessutom hittat en aktie som stiger i lagom takt så får jag ju ut vinsten för den aktien den dagen jag säljer den och köper aktier i ett annat bolag. Men på vägen dit får jag ju utdelningar (oftast varje kvartal, men med min strategi har jag en fördelning på mina aktier som genererar utdelningar varje vecka). Och det viktigaste är ju att köpa fler aktier för de pengar man får i utdelning. Det är då kontot ökar i bra takt.

När jag läser statistiken på Avanzas blogg så ser jag att snittet på sparandet hos svenska folket ligger på 2.800 kr i månaden. Det tycker jag låter väldigt bra. Snittet i Stockholm ligger 3.500 kr per månad. Själv sparar jag lite mer än så på mitt aktiesparande. Ibland kan man ju skjuta till lite extra pengar, om man t ex får skatteåterbäring. Det är pengar som jag hellre använder till att mitt konto ska växa än att slösa bort dom på annat.

Snittåldern på de som sparar i Sverige är 39 år, vilket gör att jag befinner mig i en betydligt högre ålder. Men jag hoppas verkligen att de som sparar i den åldern kommer att spara klokt. Hade jag varit 39 år och investerat i utdelningsaktier på samma sätt som jag gör nu så hade jag nog haft ett väldigt välfyllt bankkonto i min ålder.

Tycker man det är krångligt med utdelningsaktier så tycker jag man bör tänka om. Läs den bok jag tipsar om på min sida som Marcus Hernhag har skrivit. Den är skriven så man förstår. Och om man vill få några tips på aktier så kan man ju prenumerera på mitt nyhetsbrev (det kostar ju ingenting). Då skriver jag om olika aktier som verkar bra. Aktier som jag läst om eller som jag har i min egen lista där jag skriver in massor av olika parametrar och sedan automatiskt räknar ut olika värden för att se vilka aktier som är köpvärda i nuläget och vilka som kanske är lite sämre. Därefter tar jag en extra titt på de som ligger i topp och när jag till slut känner att allt känns rätt så skriver jag om dessa i mitt nyhetsbrev och jag själv kanske köper några av de aktierna på samma gång.

Så nu hoppas jag du tittar över dina egna konton och ser hur mycket du har råd att spara varje månad. Ladda ner dina kontoutdrag från banken från de senaste året och skriv ner alla inkomster och utgifter. Hur mycket behöver du betala varje månad och hur mycket kan du hoppa över. Sedan är det ju alltid bra att ha en buffert på kontot om något skulle hända. Det finns ju alltid en risk med investeringar. Ingenting är säkert, men för mig är det utdelningsaktier som känns bäst. Och jag har de flesta av mina aktier hos Avanza på ett Kapitalförsäkringskonto. Mer om detta finns att läsa på min sida under menyn Kontotyper.

Vänligen logga in för att kommentera.