Köp och behåll

Många som håller på med aktier har en strategi där de köper en aktie och sedan behåller den väldigt länge för att sedan sälja den när den nått en viss nivå. Dock är det ju svårt att veta när det är dags att kliva av, men det gäller ju de flesta strategier när man investerar.

Jag försöker köpa en aktie när den är undervärderad, alltså ett lägre värde än var den bör ligga enligt experterna och bolagets egentliga värde. Oftast kikar jag på olika sidor och läser vad experter som läst på om bolaget och hur de värderar bolaget för att hitta vilka som är undervärderade, men även när de är övervärderade.

Om man köper en aktie som i bifogad bild kostar 1.000 pengar och håller kvar den under 10 år (som i den röda kurvan på min bild) och aktien sedan stiger med ca 7–8% så har värdet ökat med 100%. Så de 1.000 man en gång köpte aktien för är nu värda runt 2.000 pengar.

Men om man, som jag, köper en aktie när den är undervärderad och säljer den när den är undervärderad blir det lite annorlunda. Skulle jag köpa samma aktie för 1.000 pengar år 2020 och sedan när aktien stiger och verkar övervärderad 2024 (se den gröna kurvan) då investerar jag istället mina pengar i en annan aktie som är undervärderad. Men när den här aktien enligt diagrammet är undervärderad runt år 2026 köper jag den igen till ett lägre värde.

Väldigt ofta låter jag en del av aktierna vara kvar och säljer kanske hälften av mitt innehav. Om aktien sedan stiger ytterligare så kanske jag säljer av resterande. Men om aktien vänder ner igen så har jag kvar hälften och kan senare köpa fler av samma aktier när den är undervärderad och då kanske betala ett lite högre pris, men det är ju ändå värdet på aktien som är intressant – inte priset.

Under så lång tid pendlar ofta en aktie och kan då vid flera tillfällen befinna sig i ett läge då den är under- eller övervärderad. På så sätt kan man utnyttja dessa tillfällen att flytta sina pengar till en bättre aktie under tiden.

När vi sedan nått samma punkt efter 10 år så har person A alltså gjort en vinst på 100%, men jag har istället gjort en vinst på över 300% eftersom jag sålt aktien när den var övervärderad och sedan köpt den igen när den var undervärderad. Detta är givetvis bara ett exempel, men det visar kanske lite enklare hur jag köper och säljer mina utdelningsaktier nuförtiden. Så gjorde jag inte när jag började med detta hösten 2019, men känner att det är en strategi som fungerar bra för mig. Därför justerar jag min portfölj efter detta mönster framöver och flera av de aktier jag har ligger bara och väntar på att säljas när de blir övervärderade för att istället placeras i aktier som är undervärderade och med bra utdelning förstås.

Om jag köper en aktie som har en utdelning på 4% som sedan ökar 100% i värde så hamnar utdelningen på 2% istället och då kan jag ju istället sälja den och investera i en aktie som är undervärderad och delar ut 4%. Så det finns flera sätt att flytta runt pengarna så de ökar lite bättre än att köpa och behålla. I alla fall för mig.

Vänligen logga in för att kommentera.