Min egen “screener”

Jag har skapat en egen “screener” där jag har en hel del data om olika bolag som jag kan tänka mig köpa till min portfölj, men jag har även med de bolag som jag redan har och andra som jag fått tips om.

Jag har automatiserat en hel del i mitt dokument, som att hämta aktiekurs och andra data från nätet och sedan har jag en del andra parametrar som jag fyller i manuellt och uppdaterar lite då och då.

Jag sätter olika värden på all data och får sedan fram en lista som rangordnar alla dessa aktier så jag lättare kan se vilka aktier som just nu verkar köpvärda eller vilka som är läge att sälja av.

När jag tittar på min lista och ser någon av de aktier som hamnar i topp så tar jag mig en extra titt manuellt på just det bolaget och försöker läsa mig till om det verkligen är bra att satsa på just den aktien i nuläget. Jag kikar på hur det gått för aktien de senaste 5 åren, men även de senaste 10 åren (vilket också är inkluderat i mitt poängsystem). Givetvis kan historiska data inte tala om hur det kommer att gå för en aktie i framtiden, men ibland kan man få en känsla av bolaget när man tittar tillbaka.

Att bara titta på det senaste året är kanske inte rättvist eftersom väldigt många bolag gick dåligt under Corona-tiden och då känns siffrorna inte alls rättvisa för att få en bra bild. Men givetvis finns det ju bolag som klarade den krisen och då känns de kanske lite extra “trygga”.

Men jag tycker min egen “screener” eller lista, som jag hellre kallar den, är ett bra sätt att hålla koll på alla bolag.

I dagsläget har jag över 150 bolag på denna bevakningslista och när jag köper eller säljer något i min portfölj så skickar jag ett meddelande till alla som prenumererar på mitt nyhetsbrev. På så sätt kan man själva bestämma om man vill köpa just den aktien eller om man redan har en aktie som jag tänker sälja så kan man kanske själva välja att sälja eller behålla den, beroende på hur ens egen strategi ser ut. Men jag delar i alla fall med mig av alla mina tankar om aktier och försöker hålla mig till ett enkelt språk och inte blanda in en massa aktietermer.

Förhoppningsvis kommer de som följer mig att lära sig lite och på egen hand kunna hitta aktier som passar ens egen strategi och den egna portföljen. Så prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev. Det finns ett formulär längst ner på några av sidorna på min hemsida.

“Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime”

Vänligen logga in för att kommentera.