OPTION TRADING

Så här gör jag när jag handlar med optioner.

För mig fungerar det väldigt bra med utdelningsaktier, men 2022 började jag lära mig massor om optioner. Jag tyckte det verkade svårt i början, men hittade sedan en strategi som fungerade väldigt bra. Dessutom passar den bra med den typen av aktier jag ändå handlar. Sedan dess har jag fortsatt med ett par andra strategier som fungerar väldigt bra. Jag använder mig därför av olika strategier beroende på hur marknaden ser ut. Men den strategi jag beskriver nedan fungerar väldigt bra om man handlar med utdelningsaktier på samma som vanligt, men med denna strategi kan man dessutom få premier utbetalda vid varje affär. Väldigt bra faktiskt.

Har du frågor om optioner och strategier efter att du läst texten nedan, så kan du höra av dig genom kontaktformuläret längst ner på sidan. Om du dessutom använder min sponsrade länk för att ansluta dig till min broker så delar jag med mig av de verktyg jag använder när jag handlar med optioner, som tack.

Det finns många som förklarar hur optioner fungerar, men de flesta gör det så krångligt att många ger upp ganska snabbt. Jag ska därför försöka förklara detta så enkelt som möjligt så ni förhoppningsvis hänger med i svängarna. Jag kommer använda en hel del engelska termer eftersom den plattform jag handlar mina optioner på är på engelska och många av dessa termer är lättare att hitta för er om jag skriver dessa på engelska (om ni vill läsa på mer eller se klipp på YouTube). Dessutom kommer jag bara gå igenom den strategi jag valt att köra. Allt för att göra det så enkelt som möjligt. Avslutningsvis har jag även bett en A.I.-"robot" förklara denna strategi på enkelt sätt.

THE WHEEL-STRATEGIN
The Wheel kallas den strategi jag kör. Just för att börjar med en trade och fortsätter sedan med några steg och börjar sedan om igen. 

Innan jag förklarar hur allt fungerar så ska jag ge ett väldigt enkelt exempel på denna strategi.
1. Jag väljer en aktie jag vill äga, låt säga att den nu kostar 210 kr.
2. Jag bestämmer ett lägre pris jag vill köpa den för, kanske 200 kr.
3. Jag säljer då en option baserat på att priset kommer att sjunka till 200 kr eller lägre. Detta kallas för "Sell a Cash Secured Put". För detta får jag direkt 170 kr in på kontot (en premie).
4. Om aktien inte når 200 kr inom den tid jag valt, behåller jag mina 170 kr. Jag kan då sälja en ny option och får ytterligare en premie för mitt nya försök. Jag får alltså en fin premie för varje försök som jag alltid behåller, oavsett hur min trade går.
5. Om aktien däremot går ner under 200 kr, köper jag den för det priset, vilket blir 20,000 kr för 100 aktier (vilket är en summa jag har tillgängligt på mitt tradingkonto när jag säljer min option). En option handlas nämligen som 100 aktier.
6. Med de aktier jag nu äger, säljer jag en ny option men denna gång baserat på att priset ska gå upp, kanske till 220 kr. Detta kallas för "Sell a Covered Call". För detta får jag återigen en premie!!
7. Jag upprepar steg 6 tills jag säljer mina aktier med vinst och får en ny premie varje gång. Pengar som jag alltid får behålla.
8. När jag har sålt mina 100 aktier, går jag tillbaka till steg 1 och gör om allt igen. Som ett hjul som går runt, runt.

Beroende på hur mycket jag satsar, varierar min vinst. Med ett konto på 30,000 kr kan jag köpa billiga aktier. Men har jag 300,000 kr på kontot så får jag ju 10 gånger mer i premier och kan dessutom köpa fler optioner i samma aktie eller kanske olika aktier. Då får jag flera premier utbetalda för varje affär. LÄNK TILL DEN BROKER JAG JUST NU TYCKER ÄR BÄST FINNS LÄNGRE NER PÅ SIDAN (RÖD KNAPP).

Nu ska jag försöka förklara lite mer ingående hur jag gör.
När man säljer optioner får man en premie för sitt kontrakt. Man får alltså betalt för sin option, som slutar med att man äger aktierna man valt. Det blir en extra inkomst som sätts in på kontot om man jämför med att köpa och sälja aktier på vanligt vis. Just denna premie är det många som försöker få till flera gånger i rad för att på så sätt tjäna mer pengar innan man till slut får aktierna i portföljen. Enkelt förklarat är optioner ett kontrakt mellan en köpare och säljare, men vi går alltså inte in på de här delarna för att göra detta enkelt. Vill man läsa mer om detta så finns det massor med info på nätet.

Optioner handlar alltid om 100 aktier. Ska man sälja eller köpa 1 option betyder det ett paket med 100 aktier, så det krävs ju en del pengar jämfört med att bara köpa ett fåtal aktier som man kan göra i vanliga aktiehandel. Så vi pratar alltid om 100 aktier här. 

1 option = 100 aktier

Med denna strategi säljer jag bara optioner. Det finns en okänd köpare på "andra sidan" som jag säljer mitt kontrakt till. Om jag t ex vill äga 100 aktier i företaget XYZ som idag står i $50 per aktie. Det är en aktie som jag tror på – som jag tror ska stiga i värde. Dessutom är det givetvis en utdelningsaktie (det är ju den typen av aktier jag gillar). Jag är beredd att köpa dessa 100 aktier i XYZ när de kommer ner till $45 per aktie. Jag väljer detta pris och ett slutdatum (vanligtvis 30–45 dagar fram). Sedan lägger jag ut min order och hoppas att någon nappar. Denna del i strategin kallas på engelska att sälja "Cash Secured Puts". 

Man ska bara använda denna strategi med aktier man kan tänka sig att äga!

Om någon köpare nappar på min order så har jag gjort min affär. Jag får direkt min premie (alltså det pris som köparen betalar mig för detta kontrakt). Denna premie sätts direkt in på mitt konto. I det här exemplet fick köparen betala $1.40 per aktie i premie. Jag får då $1.40 x 100 aktier = $140 in på mitt konto för denna affär! Inte illa.

Nu finns det två saker som kan hända. 
Jag har satt ett slutdatum för denna option (30–45 dagar fram). Jag valde ett pris ($45) som jag är beredd att betala för dessa aktier. Om priset befinner sig högre än $45 på slutdagen (alltså det slutdatum vi bestämt) blir det ingen affär. Jag behåller min premie på $140 och kan göra ett nytt försök och få ytterligare premier in på kontot.

Om aktien befinner sig under $45 på slutdagen, då måste jag köpa 100 aktier i XYZ för $45 som är det pris ("Strike Price") jag valde. Jag måste alltså köpa aktierna för $45 även om kursen kanske är nere på $43 på slutdagen. Men jag hade ju ändå bestämt mig för att aktien var värd att köpa för $45. Dessutom fick jag en premie på $140 när jag sålde optionen. 
Om man räknar bort premien $1.40 per aktie, så köpte jag egentligen aktierna för $45 minus $1.40 (premie per aktie) = $43.60. Och detta är ju aktier jag faktiskt kunde tänka mig att äga. Som jag skrev tidigare så letar vi efter aktier som vi tror kan stiga och bara aktier som vi faktiskt kan tänka oss att äga.

Nu äger vi 100 aktier i XYZ som vi köpt för $45 (det måste finnas täckning på kontot för att kunna köpa 100 aktier, så i detta exempel kommer det att kosta mig $4.500. Man måste helt enkelt välja aktier man har råd att köpa 100 stycken av när man börjar).

STEG TVÅ
Då är det dags för steg två i strategin (The Wheel Strategy). Nu ska vi istället sälja något som kallas Covered Calls. Vi ska alltså sälja en option till någon som är villig att köpa våra aktier. Men även här är det vi som bestämmer priset och slutdatumet.

Antingen kan vi behålla aktierna under lång tid, precis som med vanliga aktier och sedan sälja aktierna när de blivit övervärderade (då är min prenumerationslista ett väldigt bra verktyg för att hitta en bra nivå, men jag använder även den för steg ett då jag letar efter undervärderade aktier som förhoppningsvis kommer att stiga. Länk till Prenumerationslistan finns i menyn här på sidan). 
Under tiden vi äger aktierna får vi ju också de utdelningar som sker. Men vi kan också välja att sälja en Covered Call redan nu och tjäna pengar på vägen upp. Även här får vi en premie utbetald varje gång vi säljer en option. 
Som exempel säljer en nu option där vi sätter ett pris på $47 för XYZ och väljer ett slutdatum om 30 dagar. Om någon nappar på detta så får vi återigen en premie utbetald. Pengar som vi får på kontot direkt och dessa behåller vi oavsett hur det går, precis som när vi sålde en "Cash Secured Put" tidigare.

Även här finns det två saker som kan hända. Antingen håller sig kursen under det pris vi valt och vi behåller då vår premie och affären avslutas. Vi kan då fortsätta på samma sätt och sälja en ny Covered Call med ett nytt datum och ett nytt pris och tjäna ytterligare en premie. Vi kan fortsätta på detta sätt ända tills aktien plötsligt stiger ovanför det pris vi valt och då säljs våra 100 aktier till köparen.

Om våra aktier nu sålts får vi betalt för de 100 aktierna till ett pris vi själva valt och vi har även tjänat premier på våra optioner under tiden. Har man lyckats riktigt bra så har man lyckats få flera premier under resans gång och förhoppningsvis några utdelningar också. Aktierna har ju dessutom stigit i värde på vägen upp, så det blir många fördelar att handla med aktier på detta sätt. Sedan kan vi börja om och sälja Cash Secured Puts igen (som vi gjorde i steg ett). Antingen fortsätter vi med samma aktie eller så börjar vi om med en annan aktie som vi kan tänkas oss att äga. 

Jag hoppas ni hängde med i svängarna och att jag förklarade tillräckligt enkelt. En snabb repetition nedan:

1. Vi börjar med att sälja Cash Secured Puts. Då valde vi ett lägre pris (Strike Price) som vi är beredda att köpa aktierna för. Vi tjänar premier på vägen dit och till slut måste vi förmodligen köpa aktierna till ett pris vi valt.

2. När vi till slut äger 100 aktier väljer vi att sälja Covered Calls till ett högre pris än vi köpte aktierna för. För detta får vi premier utbetalda så länge vi lyckas hålla oss under Strike Price. Men när kursen tar sig över vårt pris så säljs våra aktier till det pris vi valt.

3. Nu börjar vi om med steg 1 och håller på så hela tiden. Runt, runt, runt som ett hjul – The Wheel Strategy.

Har du några funderingar? Skicka ett mail nedan.

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.