Portföljförslag

Det kan vara svårt att sätta ihop sin egen portfölj med en bra spridning. Man vill kanske ha flera aktier med bra utdelning, men samtidigt några aktier som också ökar i värde. Att leta upp passande aktier till en bra utdelningsportfölj tar sin tid. Men jag fokuserar ju på den amerikanska marknaden där många delar ut kvartalsvis. Dessutom finns det så många bra aktier att välja mellan i USA. Ja, det fungerar i alla fall väldigt bra för mig. Dock har man ju risken med valutan. Men så länge man sparar långsiktigt så tycker jag det fungerar bra.

NYHET – PORTFÖLJFÖRSLAG
Jag får ofta frågor om hur man ska sätta ihop en bra portfölj i samma stil som jag har. Någon frågade hur de ska hitta bra aktier till en utdelningsportfölj med 70,000 kronor. En annan ville ha tips på ett antal bra aktier med bra spridning. En tredje person visste inte alls vilka aktier som skulle passa en mindre portfölj med 20,000 kronor. Nu har jag skapat en tjänst där jag letar upp ett antal aktier inom olika branscher. Jag skapar en portfölj som består av aktier med bra utdelning och några som förhoppningsvis också kommer att öka i värde. En liten gott & blandat-variant helt enkelt.
Det är ett jobb som tar en hel del tid att anpassa för varje person och budget. Givetvis kommer en portfölj jag skapar idag inte vara lik en som jag skapar om en månad. Så det blir ju antagligen väldigt olika från gång till gång.

Jag erbjuder denna tjänst för 500 kronor per år. Då skapar jag ett förslag på en portfölj som då bara ska ses som inspiration. Jag är ju ingen finansiell rådgivare och ber er alltid kontrollera detta med er egen finansiella rådgivare eller själva undersöka de olika aktierna.
Men för 500 kronor per år sätter jag ihop ett förslag med det antal aktier ni vill ha i er portfölj (förslagsvis 30–40 aktier brukar vara lagom). Välj också vilket belopp ni vill använda för er utdelningsportfölj.
Efter cirka ett halvår så uppdaterar jag mitt förslag och ni får då en lista med nya förslag. Antagligen kommer flera av aktierna att finnas kvar i listan, men någonting har kanske hänt på marknaden och jag väljer då att byta ut några av aktierna som kanske passar bättre just då. På så sätt kan ni själva välja om ni vill sälja av någon aktie och investera i någon av de nya eller helt enkelt bara fylla på och utöka er portfölj.
 
Jag skapar er egen lista som ett Google Sheets-dokument som liknar det som visas nedan. Där kan ni då se vilka aktier jag valt ut. Vilken bransch/sektor varje företag är placerad i. Jag listar ett förslag på antal aktier av varje och även priserna för dessa. Sedan ser ni också utdelningarna ni kommer att få per månad utifrån de siffror som är aktuella. Även en summering av utdelningar per månad och för hela året. Jag har även lagt in siffror som visar hur mycket utdelning ni får framöver under året om ni återinvesterar de utdelningar ni får. Detta för att skapa den fantastiska ränta-på-ränta-effekten.

Därefter visas ett tårtdiagram med fördelningen av de aktier som jag valt som förslag.
Jag har suddat ut vissa kolumner i skissen nedan för att ingen ska kopiera det som bara är en skiss. Mest för att det kommer att vara olika aktier från dag till dag.

Ni kan givetvis själva lägga in de aktier ni har valt i detta dokument sedan och bara justera i de aktuella fälten. Men om ni bara använder den fil jag skapar så behöver ni bara fylla i kolumn F med det antal aktier ni valt att köpa av de aktier jag föreslår. Alla andra fält uppdateras automatiskt så länge ni är uppkopplade mot nätet.

BONUS – BONUS – BONUS
Jag lägger också in er på min populära prenumerationslista utan extra kostnad (som i dagsläget kostar 150 kr/år). Då får ni även tillgång till den, så ni kan se när jag anser att det är dags att sälja en aktie. Eller vilka som jag tycker är köpvärda. Om du redan prenumererar på min lista, vilket väldigt många gör, så avslutar jag den prenumerationen så man inte betalar mer än vad som ingår.

Man betalar endast 500 kronor per år (via PayPal) för att  få en portfölj skapad utifrån det antal aktier du väljer och för det belopp du vill att din utdelningsportfölj ska bestå av. Klicka bara på PayPal-knappen nedan så återkommer jag med ett mail där du fyller i detaljerna om den portfölj du vill att jag skapar.

Du kan själv välja vilket belopp portföljen ska baseras på. T ex 50.000 kronor, 100.000 kronor, 750.000 kronor, osv. Sedan ska du också välja hur många aktier portföljen ska rymma. Jag tycker man ska ha minst 20 aktier i sin portfölj, men gärna fler för att minska riskerna. Därför kan du välja mellan 20, 30, eller 40 aktier. Dock kanske det inte finns så många köpvärda just för tillfället, så det kan skilja lite i antalet.
När du betalat för denna tjänst så återkommer jag med dessa frågor och sätter sedan ihop ett förslag med ett antal amerikanska aktier. Du får sedan en länk till din egen Google Sheets-sida där du kan se mitt förslag. Detta kan du sedan skapa en kopia av och redigera i som du vill. Efter cirka ett halvår får du sedan en uppdaterad lista med de förslag jag tycker passar just då. Så man får alltså två listor under året baserat på det man valt från början.
Denna tjänst fungerar som en prenumeration som fortlöper automatiskt via PayPal så länge du inte väljer att avsluta tjänsten, vilket man gör direkt hos PayPal. Man kan betala med sitt PayPal-konto eller med de vanliga betalkorten på deras sida.

Har ni några fler frågor om detta så kan ni alltid höra av er via kontaktformuläret på min sida.

Jag hoppas många av er kommer att ha nytta av denna tjänst och att ni kanske hittar en eller flera aktier som passar in i just er egen portfölj. Men, som sagt, det ska bara ses som inspiration. Det finns alltid en risk med investeringar och det som skett tidigare innebär inte att det kommer att ske igen. Så historiska siffror kan man inte alltid lita på.