Typer av konton

Vad ska man välja och hur har jag tänkt?

ISK eller KF?

Det finns ju olika typer av konton för att handla med aktier. De som verkar populärast är Avanza och Nordnet (sponsrade länkar nedan). Hos båda dessa finns det givetvis vanligt aktie- och fondkonto, men det var något jag hade förr i tiden. Där får man betala ganska mycket skatt på sina vinster varje gång man säljer sina aktier. 

Jag har istället valt ett ISK-konto (investeringssparkonto) för mina svenska aktier och fonder där det istället är en låg fast årlig skatt som beräknas på det innehav man har (finns mer info att läsa om på deras sida), men det är mycket bättre om man ska köpa och sälja aktier på det sätt jag gör. 
Men för mina utländska aktier har jag valt ett KF-konto (kapitalförsäkringskonto). Det är kontot jag fokuserar på för mina aktier. Då tar Avanza hand om den utländska källskatten från andra länder och jag får då utdelningarna när den biten är avklarad. Avanza förklarar fördelen ganska enkelt på följande sida: VARFÖR KF-KONTO?
AVANZA NORDNET

Jag tycker det kan vara bra att fördela de aktier man köper inom olika branscher, men också från olika länder. Jag har dock nästan bara aktier i USA och en del i Kanada, men då måste man även tänka på att valutakursen plötsligt kan svänga. Under en period är dollarn kanske inte värd lika mycket som den var när jag köpte mina aktier, men det kan ju också bli tvärtom, dollarn kanske stiger och då är mina USA-aktier värda mycket mer. Men jag kommer att försöka hålla kvar mina aktier i alla fall. Efter ett tag brukar valutakursen röra sig tillbaka igen och jag har som strategi att försöka få utdelning på de aktier jag äger och då är tanken att jag ska behålla mina aktier.

Min strategi är att köpa aktier i bolag som ger bra utdelning och som verkar stabila. Och när utdelningen kommer så försöker jag återinvestera de pengar jag får till att köpa fler aktier. På så sätt kan jag få mitt konto att öka på snabbare till den dag jag verkligen behöver använda mina pengar. Dessutom har jag ett autogiro som automatiskt flyttar över en summa varje månad till mitt Avanza-konto (i nuläget för jag över 4.000 kr varje månad). Det är pengar som jag använder för att köpa fler aktier – jag vill ju att kontot ska växa!

Det kan faktiskt räcka med att spara en 100-lapp i månaden. Det är i alla fall bättre än att inte spara något alls. Och när räntan är låg så amorterar jag inget på mitt bolån. Då lönar det sig att investera pengarna i sparande istället, så de pengarna får göra nytta på aktiemarknaden. Och om räntorna stiger så börjar jag amortera mer på mitt bolån igen. Så tänker jag. Hur tänker du?

“Price is what you pay. Value is what you get.”
– Warren Buffet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.