Min aktieportfölj

Nedan är de aktier jag har i min portfölj just nu. Det är aktier med utdelning som jag satsat på. Jag började med lika stor summa på alla dessa (september 2019) och utökar något på de som ger bra utdelning och gärna är undervärderade i nuläget. Jag justerar en del så jag sprider riskerna mellan olika branscher. Man vill ju inte lägga för mycket kraft på ett och samma ställe, vilket ändå händer ibland. Därefter har jag köpt några nya eller investerat mer i aktier jag redan har, men för ett bra pris just då.

Nedan ser du en tabell som uppdateras live var 5:e minut. Där kan du se bolagets namn, den tickerkod (används av Google, så det kan vara lite annorlunda på Avanza, men det går säkert att lista ut vilken det är om man söker på bolagets namn). Sedan följer bransch/sektor, valuta som jag köpt aktien i, priset på Avanza för aktien just nu, hur stor andel i procent av kontot som jag har i den aktien, preliminär utdelning (baserat på föregående år) och den sista kolumnen visar hur aktien gått sedan jag köpte den (upp eller ner). Ibland laddas inte all siffror in och då kan man behöva uppdatera sidan för att se alla summor. Kom i så fall tillbaka till sidan efter några minuter så kanske alla siffror syns.

Längre ner i samma tabell brukar jag lägga in mina senaste köp och sälj. 
Men ofta brukar jag meddela detta i mitt nyhetsbrev, så prenumerera gärna på det (kostar ingenting).

När det gäller utdelningsaktier så fokuserar jag mest på utdelningen. Aktiens kurs kan gå upp och ner under tiden, men om bolaget går bra och fortsätter att ge utdelning så kan jag lika gärna vänta på att även aktien går upp. Då blir det bara en extra bonus den dagen jag tänker sälja den. Men ibland säljer jag en aktie när den räknas som övervärderad. Sedan kanske jag köper den igen när den är mer prisvärd. På så sätt kan jag köpa när det är lågt pris och sälja när det är högt pris. Under resans gång får jag ju dessutom utdelningar. Och utdelningar får jag faktiskt nästan varje vecka, året runt, med mitt upplägg.

Mitt mål är att behålla så många av dessa aktier som möjligt under en längre tid. Men om något känns fel så byter jag ut någon av dessa till någon som känns bättre. Men det viktiga för mig är att jag använder den utdelning jag får och bygger på denna portfölj genom att köpa ännu fler aktier. Det är så man får kontot att växa rejält. Det är tyvärr något väldigt många inte förstår värdet av.

De svenska aktierna (i nuläget har jag dock inga svenska) har jag på mitt ISK-konto och alla utländska aktier har jag på mitt KF-konto . Men jag har även aktier hos Nordnet på KF-konton, men dessa kommer jag långsamt sälja av för att ha allt samlat på ett och samma ställe.

I några kolumner har jag olika färgskalor. Det är för att lättare se vilken aktie jag har mer av eller vilka som det går bättre eller sämre för. Längst ner står summan av den uppskattade utdelningen för året och ett snitt på aktiekursens utveckling på kontot. Så jag får alltså både utdelning och värdeökningen på mina aktier. I mina ögon är det dubbelt så bra.

Längst ner har jag tagit fram vad utdelningen blir per månad i dagsläget och vad den uppskattningsvis blir om ett år.

“Do you know the only thing that gives me pleasure? 
It’s to see my dividends come in.” 
–John D. Rockefeller