TIPS

Här är några tankar och tips som jag hoppas kan hjälpa till på vägen.

Det viktigaste råd som många av de stora investerarna nämner är att man måste koppla bort sina känslor när man håller på med aktier. Att se kursen gå ner rejält kan givetvis kännas jobbigt, men om man har en strategi som man håller fast vid så blir det mycket lättare. Om du t ex bestämt dig för att du säljer dina aktier i ett bolag när de gått ner 25%, då ska du helt enkelt följa den regeln. Inte sitta och hoppas på att kursen kanske vänder. Men det är väldigt svårt att koppla bort sina känslor i dessa ögonblick, men det är ofta det som får de stora investerarna att lyckas med sina investeringar.

En annan strategi skulle kunna vara att man kliver av om en aktie minskar totalt så mycket som du fått in i utdelningar. Om du t ex fått utdelningar på 3.000 kr och aktien minskar och strax passerar 3.000 kr minus, då skulle man kanske kunna sälja den så man inte förlorar de pengar man fått in på aktien helt enkelt. Men det viktigaste är kanske att man har en fast strategi som man följer. Då slipper känslorna spela in och tänka åt dig.

Jag har också läst väldigt många gånger om att man inte ska "vänta" på att kursen dippar för att försöka kliva in och köpa vid rätt tillfälle. Ofta är man för sent ute och istället kanske kurssen stiger och då är man för sent ute. Om man tror på ett bolag så är det oftast bäst att köpa aktierna när man tror på bolaget. Om du t ex ser att en aktie kostar 100 kr och du tänker vänta på att kursen kanske går ner till 95 kr innan du köper. Vad gör du om kursen istället plötsligt stiger till 120 kr och fortsätter stiga?
Nej, det är nog bäst att kliva in när man tänkt sig och sedan låta kursen röra sig upp eller sidledes. Men så länge du är intresserad av utdelningarna som bolaget betalar ut, så spelar kursen inte så stor roll, så länge den inte dyker alltför långt och har svårt att ta sig tillbaka. Men om bolaget går bra och visar bra siffror så kan det helt enkelt vara tillfälligt och kanske bara oro bland aktieägarna.

Jag läste någonstans om VISA-kortets aktie som hade ett ganska stort ras när börsen dök för några år sedan. Aktien minskade visst med ca 45% plötsligt. Men företaget hade inga problem. Det var vanligt folk som blev stressade av att börsen dök och då tänkte man väl att ett företag som VISA som pysslar med pengar skulle vara en dålig aktie att behålla, så folk sålde sina aktier. Men VISA tuffade på och gav fortfarande utdelningar till sina aktieägare, det hade ju inga problem i företaget. Men då klev givetvis de stora investerarna in och köpte VISA-aktier till ett väldigt lågt pris.

Men ska man förstå hur det går för företagen så får man helt enkelt lära sig lite mer och läsa på. Men jag tror inte man ska bli alltför rädd om kursen svänger och en aktie går lite minus. Om man är ute efter utdelning så tror jag det är bättre att ha fasta regler. Att t ex kliva av om kursen går ner en viss procent eller om företag sänker sin utdelning väldigt mycket plötsligt. Då kan det vara dags att sälja och köpa någon annan aktie som får göra jobbet. Så tänker i alla fall jag. Sänker ett företag utdelningen två gånger i rad... då säljer jag nog den aktien och flyttar pengarna till någon annan aktie som verkar bra.

Det jag gillar mest med utdelningsaktier är ju att man inte behöver oroa sig för om en aktie som är värd 100 kronor plötsligt dyker ner till 50 kronor om 10 minuter. Jag fokuserar på utdelningarna och oroar mig inte så mycket om de hastiga rörelserna som "vanligt folk" påverkas av och säljer eller köper i panik. Det är då jag sitter lugnt och tittar på. Jag fokuserar ju på utdelningarna. 

DEN ENKLASTE VÄGEN
En enkel väg för att bara komma igång med ett sparande skulle kunna vara att spara i fonder. Börja med att öppna ett ISK-konto . Det är kostnadsfritt att öppna detta. Sedan kopplar du ett autospar där du sparar en viss summa per månad HÄR .
Jag tror en bra idé skulle vara att spara ca 80% i en globalfond. En lista hittar du HÄR . Du bör välja en med låg avgift (helst under 0.5% eftersom du inte vill att avgifterna ska äta upp ditt sparande).
Resterande summa placerar du i någon annan fond (gärna med låg avgift). Lista finns HÄR .
Då har du den allra enklaste formen av ett bra långsiktigt sparande. Välj bara att det du månadssparar varje månad placerar i dessa fonder ett par dagar efter att de finns på kontot. Du kan t ex välja att beloppet flyttas från din bank till Avanza varje månad den 26:e. Sedan kan du även på Avanza-sidan välja att ett visst belopp ska köpa den globalfond du valt för ett visst belopp den 29:e varje månad och resterande i den eller de andra fonder du valde. Sedan sköter sig ditt sparande sig själv. Personligen gillar jag ju att ha koll på mitt sparande och flyttar omkring mina pengar, men med fonder överlåter du det till någon annan som placerar dina och många andras pengar i fonderna. Men vänta inte med detta. Gör det nu. Varje dag som går är en dag mindre på ditt sparkonto och ju snabbare du börjar desto snabbare växer förhoppningsvis pengarna. Men, som med allt sparande, är det alltid en risk. Risker finns överallt. Men en liten summa kan de flesta lägga undan för att spara.

Har du några funderingar? Skicka ett mail nedan.

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.