SPARVARIANTER

Man kan ju använda utdelningarna på olika sätt...

Börja ditt sparande redan idag. Vänta inte. I alla fall om du vill investera dina pengar och försöka få dom att växa. De kan ju växa lite varje dag.

Det är inte alls så krångligt med aktier som många tror och att starta ett konto går snabbt. Ett konto där du själv kan se vad som sker och inte har en anställd bankman som ska ha betalt för jobbet att investera åt dig (de tar ju betalt även om de inte lyckas, så det tycker jag är en dålig investering). Dessutom är det så mycket roligare att se ett bra resultat om man faktiskt varit inblandad i det själv. Man blir lite stolt.

Man kan spara pengar på olika sätt, men jag föredrar att investera pengarna i aktier. Dessutom är det nu i aktier med utdelning. På så sätt får man pengar från det bolag man köpt sina aktier samtidigt som aktien stiger i kurs (om allt går som det ska). Att försöka jaga aktiekurser som stiger är alldeles för mycket gambling för min smak.

Mitt förslag är att man öppnar ett konto på t ex Avanza eller NordNet. Vill du satsa enbart på svenska aktier så föreslår jag ett Investeringssparkonto (ISK-konto). Vill du även ha utländska aktier så kan du även öppna ett Kapitalförsäkringskonto (KF-konto). Du kan läsa mer om för- och nackdelar på deras sidor, men för de flesta tror jag den uppdelningen verkar vara bäst (och det verkar även många andra tipsa om).

Sedan kan man sikta på att bygga upp en egen liten aktieportfölj med starka bolag. Man ska inte satsa på kortsiktiga "förhoppningsbolag". Givetvis kan de ge snabba pengar, men de kan också förlora snabbt. Så jag föredrar bolag som man känner igen och vet en del om. Eller om man läser på om bolaget så man vet vad de jobbar med. Känns det som en bransch som har en framtid så är det antagligen ett bolag som kommer att hålla. Att satsa på ett företag som bygger svartvita tv-apparater är kanske inte världens bästa idé.

Många tycker att en aktieportfölj med runt 15 olika bolag inom olika branscher (och kanske olika länder) kan vara en bra spridning. Om det går dåligt för en bransch plötsligt så har man några aktier i andra branscher som man kan lita mer på innan de andra kan jobba tillbaka eller om man helt enkelt väljer att sälja bolag i den branschen.

Du kan t ex skapa en aktieportfölj med starka utdelningsföretag inom olika branscher, som t ex sjukvård, fastigheter, finans, konsumtion, teknik, osv. Jag började med en blandad portfölj där jag placerade ca 15.000 i varje bolag jag tror på. Sedan är min strategi att öka i de som verkar vara lite bättre och kanske rensa bort de som inte verkade vara så bra. Men givetvis kan man börja med mindre belopp. Du kanske bara vill lägga 500 kronor på ett bolag och om ett par månader öka på med ett bolag till. Alla är inte gjorda av pengar och man måste ju börja någonstans.

Ett annat alternativ är att placera sina pengar i en indexfond. Då väljer man helst en fond med låga avgifter (gärna under 0.5%). När de pengarna fått växa till sig lite så kan man sedan välja att köpa aktier för de pengar som förhoppningsvis genererats i fonden. Men den fonden är givetvis också bra att sätta på ett ISK-konto.

Jag har ju valt aktier med bra utdelning. Det betyder att bolaget delar ut pengar till alla oss som äger aktier när det finns pengar i bolaget. Vissa betalar samma summa år efter år och andra ökar sin utdelning stegvis i takt med att bolaget går bättre och bättre. Givetvis vill man ju att en del av vinsten används i företaget så att det kan växa vidare och en del går till oss som äger aktier.
Vissa bolag delar ut pengar vid årsredovisningen en gång om året (mycket vanligt i Sverige och då sker det oftast på våren). Andra bolag delar ut halvårsvis, men vissa bolag (ofta bolag i USA och Kanada) delar ut kvartalsvis eller t.o.m. månadsvis!

Min strategi är att behålla mina aktier under en längre tid och återinvestera utdelningen jag får under året i fler aktier. När den skattade utdelningen hamnar på kontot så kommer jag då att köpa fler av de aktier som tuffar på stadigt. Jag kanske säljer aktier i något bolag som inte verkar så lönsamt och köper aktier i ett annat bolag som känns bra. Men om ett bolag börjar sänka sin utdelning eller aktien börjar gå dåligt (mer än 20%) då är det dags att titta om bolaget är värt att behålla. Då är det bara att börja söka på nätet och försöka lista ut vad som hänt. Då kanske jag säljer de aktierna och tar den smällen och letar upp ett bättre bolag att försöka med. Jag tror inte man ska försöka hålla sig kvar och hoppas på något bättre när det ser illa ut för ett bolag. Då väljer jag hellre att kliva av i lagom tid. Men ibland är det bara människor som får panik och säljer sina aktier och kursen dyker utan anledning. Jag hörde någon historia om VISA-kortet. När börsen gick dåligt 2008–2009 så kände väl folk att finansbolag inte var något man skulle satsa på, så massor av människor sålde sina VISA-aktier och den aktien dök typ 44%. Dock var det inga problem inom bolaget. De tuffade på som vanligt och folk som läste på blev glada och köpte på sig VISA-aktier till lågt pris. Deras utdelning var lika bra som tidigare, så aktieägarna fick sin fina utdelning, men aktiekursen jobbade sig uppåt tillbaka till samma nivåer och vidare upp inom något år. Därför ska man inte stirra sig blind på aktiekursen om man satsar på bra, starka bolag med bra utdelning.

Ett bolag som delar ut t ex 4% eller t.o.m. 6% är ju väldigt mycket bättre än man får om man sparar pengar på banken i dagsläget. Så jag gillar det här med utdelning väldigt mycket. Speciellt om man återinvesterar utdelningen i fler aktier på kontot. Då händer det saker. Men tänk på att det här är mina funderingar och tankar. Inga expertråd. Bara lite tankar som får dig att göra något åt ditt eget sparande.

Man kan ju spara pengar månadsvis för att köpa aktier (eller fonder), men om man gör som jag och satsar på aktier med utdelning så finns det olika vägar att gå med den utdelning man får. Vissa väljer att leva på hela utdelningen, andra återinvesterar 50% av utdelning och återinvesterar de resterande 50% man fått i utdelning. En del (inklusive jag själv) väljer att återinvestera all utdelning för att få en rejäl skjuts på samma sätt som ränta-på-ränta-effekten fungerar.

Ränta-på-ränta-effekten lär ha varit något Albert Einstein kallade jordens åttonde underverk. Han lär ha sagt något i stil med att de som förstår hur ränta-på-ränta fungerar tjänar pengar på det. De som inte förstår detta är de som betalar.

"Compound interest is the 8th wonder of the world.
He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it."

– Albert Einstein

Ta gärna en titt på mina strategier om du vill se varianter på olika investeringar som jag gör.
STRATEGIER