VAD ÄR AKTIER OCH OPTIONER?

AKTIER
Aktier är, väldigt enkelt förklarat, ett bevis som visar att en person äger en liten del av ett stort företag. 

Om du tänker på ett företag som ett stort pussel, så är varje aktie en liten bit av pusslet. När du äger en aktie så äger du en liten, liten del av det stora företaget. Alla som äger aktier äger alltså tillsammans företaget. Alla äger varsin liten pusselbit eller flera pusselbitar. Ju fler pusselbitar du äger, desto större del i företaget äger du.

Man kan alltså äga fler aktier i ett företag, inte bara en. Men varje aktie kostar pengar att köpa. Olika aktier kostar olika mycket. 

Varför kostar aktier olika mycket? 
1. Hur många vill ha aktier i just det företaget? 
Om många människor vill äga aktier i ett företag och det inte finns så många, då blir priserna högre. Det är ungefär som om man samlar på något värdefullt. Då vill kanske någon betala mer för något som de verkligen vill ha. T ex om man samlar på fotbollskort, så är det vissa spelare som inte är lika vanliga. De som samlar på korten kanske bara saknar någon eller några spelare och kan tänka sig att t.o.m. betala mer för att få de där sista korten. Ungefär så kan det vara med aktier om de är väldigt populära. Då ökar priset. 

2. Hur bra går företaget?
Om företaget tjänar mycket pengar och det är ett företag som går riktigt bra, då vill fler människor äga en del av det. Då blir aktierna mer värdefulla och priserna stiger. Alla som redan har köpt aktier, har ju då aktier som blivit mer värdefulla sedan de köpte aktierna från början. De som vill köpa en aktie av någon annan nu får då betala mer, eftersom aktierna nu är mer värdefulla för alla. Du kanske köpte aktier i en glassfabrik för 100 kronor styck för 1 år sedan. Nu har glassfabriken blivit jättepopulär när en känd bloggare började skriva om glassen och det går jättebra för fabriken och aktierna är värda 150 kronor styck. Om du säljer din aktie så har du ju tjänat 50 kronor. Men du kanske köpte 100 aktier förra året, eftersom du tyckte att de verkligen tillverkade riktigt bra glass förra året. Då kan du sälja alla dina 100 aktier och tjäna 50 kronor för varje aktie du äger. Eftersom du sålde 100 aktier har du då tjänat 5.000 kronor.

Men om företaget har problem och inte tjänar mycket pengar, då vill färre människor ha aktier i företaget, och då sjunker priserna. En del kanske säljer sina aktier när de börjar märka att det går dåligt och vill ju då ha så bra betalt som möjligt när dom säljer sina aktier till någon annan som kanske fortfarande tror på företaget. Då vill man ju sälja sina aktier när de nått toppen eller till ett pris som man själv är nöjd att sälja sina aktier för.

Så när du ser att en aktie har ett pris, betyder det att det är vad folk kan tänka sig att betala för den aktien... Alltså en liten bit av företaget. Priset ändras flera gånger per dag och det är beroende på hur många som vill ha aktierna och hur bra företaget går. Ibland vill alla plötsligt ha en aktie som t ex Tesla, men då är det svårt att veta när det är rätt tid att köpa innan priset gått upp så högt för att sedan vända. Då vill man ju kanske sälja innan företaget inte är så populärt längre.​ Det kan vara klokt att inte köpa aktier som alla andra plötsligt ska köpa. Oftast är man för sent ute och de som tjänar pengar är de som satsade på företaget innan de blev riktigt populära. 

Tickerkoder och utdelningar
Alla aktier har något som kallas för tickerkod. Det är förkortningen som man skriver när man vill veta mer om aktien. Disney är ett stort företag. Deras tickerkod är DIS. Coca-Cola är ju ett annat stort företag. Deras tickerkod är KO. Apple har också en tickerkod och den är AAPL.
Det finns massor av aktier i Sverige för alla svenska företag, t ex H&M, Handelsbanken, Telia, ICA, och en massa andra. Men jag handlar mest med amerikanska aktier och då köper jag aktier som kallas för utdelningsaktier. När ett företag tjänar pengar och går med vinst (vinst kallas det för när företaget tjänat pengar) så väljer en del företag att dela ut en del av vinsten till de som äger företaget. Eftersom jag äger aktier i bolaget så är ju jag en liten, liten delägare och då får jag också en del av deras vinst. Så varje gång de delar ut vinster så får jag pengar av företaget. I USA är det väldigt vanligt att dela ut varje kvartal (alltså var tredje månad). Det finns även vissa bolag som delar ut månadsvis. Men i Sverige är nog det vanligaste att man delar ut en gång om året. Därför gillar jag bättre de amerikanska aktierna. Jag gillar att få lite vinst under hela året, även om det totalt blir lika mycket pengar om jag skulle få pengarna en gång om året. Men nu kan jag använda mina vinster för att köpa ny aktier lite då och då istället för en gång om året. Om jag då får pengar flera gånger om året så kan jag köpa aktier som jag tycker är värdefulla just då. För jag köper alltid nya aktier för de pengar jag får i utdelning. På så sätt får jag ju fler aktier och blir en större ägare. Och om jag har fler aktier så får jag också mer utdelning nästa gång de delar ut pengar och då växer mitt konto snabbare och snabbare ju mer pengar jag har i företaget.

Jag säljer en aktie när den har nått det jag räknar som toppen eller högt värde. Det är den nivå man brukar kalla för att aktien är övervärderad. Priset för aktierna kostar då mer än de egentligen borde vara värda. Då har jag förhoppningsvis fått några utdelningar under tiden jag ägt aktien och även tjänat pengar på att aktien är värd mer. Om jag t ex köpte 20 aktier i bolaget XYZ för 100 kr styck så betalade jag 20 * 100 kr = 2,000 kr. Sedan kanske jag äger aktien under ett år eller ännu längre tid. Om bolaget delar ut vinster så har jag också fått pengar varje kvartal och efter några månader skulle jag har råd att köpa fler aktier och få ännu mer utdelning. Men jag sparar också själv lite pengar varje månad på mitt aktiekonto som jag kan köpa aktier för. Jag tycker det är bra att försöka få pengar att växa istället för att köpa sånt man klarar sig utan.

En dag är kanske aktierna i XYZ värda 150 kronor styck och alla siffror verkar visa att bolaget är övervärderat. Priset är helt enkelt för högt. Då är det dags för mig att sälja aktierna. Men under tiden jag ägde aktierna så hade jag också fått utdelningar. En del av utdelningarna kanske jag använde för att köpa fler aktier i XYZ, så jag kanske har 22 aktier nu. Eftersom jag äger 22 aktier så får jag 22 * 150 kr = 3,300 kr. Jag köpte de där aktierna för 2,000 kr från början och sedan två till för de utdelningar jag fick, men då kostade kanske aktierna lite mer än 20 kronor. Då har jag ju tjänat ungefär 1,300 kr. Så det blir en fin vinst för att äga aktier som ökat i värde och även gett mig utdelning under tiden.
Hade jag haft ännu fler aktier så hade jag tjänat väldigt mycket mer och även fått mycket mer i utdelningar. Så det är bra att börja lugnt och låta pengarna växa långsamt. Och när man köper nya aktier för pengarna man tjänat så växer det ännu snabbare. Det kallas för ränta-på-ränta-effekten och många verkar inte förstå hur otroligt bra det är. Det ökar verkligen snabbare och snabbare ju längre man håller på. Använd vinsterna till att köpa nya aktier för. Det är det som är det viktiga. Men det är ju också viktigt att köpa aktier i olika företag och även företag som jobbar med olika saker. Kanske något som säljer drycker, något som tillverkar mediciner, något som hyr ut kontor, något som håller på med någon typ av energi. Jag, lite av varje är bra. Då gör det inte så mycket om en typ av verksamhet går dåligt. Då har man ju andra aktier som kanske går bra och då har man en bra spridning som man brukar kalla det. Att ha en blandad samling av aktier alltså. Eller i sin Aktieportfölj som det brukar kallas.

Två bra ställen att handla med aktier. Jag föredrar dessa två än att handla aktier hos storbankerna. Det tror jag de flesta håller med om.

Tyvärr går det inte att göra på detta med vanliga aktiekonton i Sverige. Därför använder jag en amerikansk broker som godkänner svenskar att få handla. Det finns inte så många som godkänner oss att få handla med optioner. Men den broker jag använt fokuserar på just handel med optioner och jag tycker deras sida är enkel att förstå och dessutom har de låga avgifter. 
Knappen under är en sponsrad länk till den broker jag använder. Men man bör börja med minst $2,000 för att handla med optioner. Men givetvis är det bättre med mer pengar så man kan sprida riskerna med optioner inom olika branscher och olika aktier. I dagsläget har jag cirka 125,000 kronor som jag handlar med. Då har jag fyra olika optioner och kommer sedan att öka med fler optioner när kontot ökar i värde. Men jag ser alltid till att jag har tillräckligt med pengar för att kunna köpa 100 aktier i de bolag jag sålt optioner i.
Man får ju givetvis betala skatt på sin handel också och man får då fylla i en K4-blankett för de affärer man gjort när man deklarerar och betalar då 30% i vinstskatt. Men med tanke på hur mycket mer man får in på detta än att bara köpa och sälja vanliga aktier så tycker jag det är värt så mycket mer för min del. Att få betlat flera gånger när man ska köpa eller sälja sina aktier i fina premier är inte alls dumt. Men, som vanligt finns det alltid risker när man investerar och när det gäller The Wheel Strategy så är risken precis som när man handlar med vanliga aktier att bolaget kan gå i konkurs. Så egentligen är det samma risk som vanliga aktier. Och så är det förstås valutarisken när man handlar med amerikanska aktier. Om dollarn sjunker i värde så sjunker ju värdet på aktierna (eller om kronan stiger). Men jag handlar bara med amerikanska eller kanadensiska aktier när det gäller optioner.

LÄNK TILL BROKER

Har du några funderingar? Skicka ett mail nedan.

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.