VAD ÄR AKTIER OCH OPTIONER?
AKTIER
Aktier är, väldigt enkelt förklarat, ett bevis som visar att en person äger en liten del av ett stort företag.
Om du tänker på ett företag som ett stort pussel, så är varje aktie en liten bit av pusslet. När du äger en aktie så äger du en liten, liten del av det stora företaget. Alla som äger aktier äger alltså tillsammans företaget. Alla äger varsin liten pusselbit eller flera pusselbitar. Ju fler pusselbitar du äger, desto större del i företaget äger du.
Man kan alltså äga fler aktier i ett företag, inte bara en. Men varje aktie kostar pengar att köpa. Olika aktier kostar olika mycket.
Varför kostar aktier olika mycket?
1. Hur många vill ha aktier i just det företaget?
Om många människor vill äga aktier i ett företag och det inte finns så många, då blir priserna högre. Det är ungefär som om man samlar på något värdefullt. Då vill kanske någon betala mer för något som de verkligen vill ha. T ex om man samlar på fotbollskort, så är det vissa spelare som inte är lika vanliga. De som samlar på korten kanske bara saknar någon eller några spelare och kan tänka sig att t.o.m. betala mer för att få de där sista korten. Ungefär så kan det vara med aktier om de är väldigt populära. Då ökar priset.
2. Hur bra går företaget?
Om företaget tjänar mycket pengar och det är ett företag som går riktigt bra, då vill fler människor äga en del av det. Då blir aktierna mer värdefulla och priserna stiger. Alla som redan har köpt aktier, har ju då aktier som blivit mer värdefulla sedan de köpte aktierna från början. De som vill köpa en aktie av någon annan nu får då betala mer, eftersom aktierna nu är mer värdefulla för alla. Du kanske köpte aktier i en glassfabrik för 100 kronor styck för 1 år sedan. Nu har glassfabriken blivit jättepopulär när en känd bloggare började skriva om glassen och det går jättebra för fabriken och aktierna är värda 150 kronor styck. Om du säljer din aktie så har du ju tjänat 50 kronor. Men du kanske köpte 100 aktier förra året, eftersom du tyckte att de verkligen tillverkade riktigt bra glass förra året. Då kan du sälja alla dina 100 aktier och tjäna 50 kronor för varje aktie du äger. Eftersom du sålde 100 aktier har du då tjänat 5.000 kronor.
Men om företaget har problem och inte tjänar mycket pengar, då vill färre människor ha aktier i företaget, och då sjunker priserna. En del kanske säljer sina aktier när de börjar märka att det går dåligt och vill ju då ha så bra betalt som möjligt när dom säljer sina aktier till någon annan som kanske fortfarande tror på företaget. Då vill man ju sälja sina aktier när de nått toppen eller till ett pris som man själv är nöjd att sälja sina aktier för.
Så när du ser att en aktie har ett pris, betyder det att det är vad folk kan tänka sig att betala för den aktien... Alltså en liten bit av företaget. Priset ändras flera gånger per dag och det är beroende på hur många som vill ha aktierna och hur bra företaget går. Ibland vill alla plötsligt ha en aktie som t ex Tesla, men då är det svårt att veta när det är rätt tid att köpa innan priset gått upp så högt för att sedan vända. Då vill man ju kanske sälja innan företaget inte är så populärt längre. Det kan vara klokt att inte köpa aktier som alla andra plötsligt ska köpa. Oftast är man för sent ute och de som tjänar pengar är de som satsade på företaget innan de blev riktigt populära.
Tickerkoder och utdelningar
Alla aktier har något som kallas för tickerkod. Det är förkortningen som man skriver när man vill veta mer om aktien. Disney är ett stort företag. Deras tickerkod är DIS. Coca-Cola är ju ett annat stort företag. Deras tickerkod är KO. Apple har också en tickerkod och den är AAPL.
Det finns massor av aktier i Sverige för alla svenska företag, t ex H&M, Handelsbanken, Telia, ICA, och en massa andra. Men jag handlar mest med amerikanska aktier och då köper jag aktier som kallas för utdelningsaktier. När ett företag tjänar pengar och går med vinst (vinst kallas det för när företaget tjänat pengar) så väljer en del företag att dela ut en del av vinsten till de som äger företaget. Eftersom jag äger aktier i bolaget så är ju jag en liten, liten delägare och då får jag också en del av deras vinst. Så varje gång de delar ut vinster så får jag pengar av företaget. I USA är det väldigt vanligt att dela ut varje kvartal (alltså var tredje månad). Det finns även vissa bolag som delar ut månadsvis. Men i Sverige är nog det vanligaste att man delar ut en gång om året. Därför gillar jag bättre de amerikanska aktierna. Jag gillar att få lite vinst under hela året, även om det totalt blir lika mycket pengar om jag skulle få pengarna en gång om året. Men nu kan jag använda mina vinster för att köpa ny aktier lite då och då istället för en gång om året. Om jag då får pengar flera gånger om året så kan jag köpa aktier som jag tycker är värdefulla just då. För jag köper alltid nya aktier för de pengar jag får i utdelning. På så sätt får jag ju fler aktier och blir en större ägare. Och om jag har fler aktier så får jag också mer utdelning nästa gång de delar ut pengar och då växer mitt konto snabbare och snabbare ju mer pengar jag har i företaget.
Jag säljer en aktie när den har nått det jag räknar som toppen eller högt värde. Det är den nivå man brukar kalla för att aktien är övervärderad. Priset för aktierna kostar då mer än de egentligen borde vara värda. Då har jag förhoppningsvis fått några utdelningar under tiden jag ägt aktien och även tjänat pengar på att aktien är värd mer. Om jag t ex köpte 20 aktier i bolaget XYZ för 100 kr styck så betalade jag 20 * 100 kr = 2,000 kr. Sedan kanske jag äger aktien under ett år eller ännu längre tid. Om bolaget delar ut vinster så har jag också fått pengar varje kvartal och efter några månader skulle jag har råd att köpa fler aktier och få ännu mer utdelning. Men jag sparar också själv lite pengar varje månad på mitt aktiekonto som jag kan köpa aktier för. Jag tycker det är bra att försöka få pengar att växa istället för att köpa sånt man klarar sig utan.
En dag är kanske aktierna i XYZ värda 150 kronor styck och alla siffror verkar visa att bolaget är övervärderat. Priset är helt enkelt för högt. Då är det dags för mig att sälja aktierna. Men under tiden jag ägde aktierna så hade jag också fått utdelningar. En del av utdelningarna kanske jag använde för att köpa fler aktier i XYZ, så jag kanske har 22 aktier nu. Eftersom jag äger 22 aktier så får jag 22 * 150 kr = 3,300 kr. Jag köpte de där aktierna för 2,000 kr från början och sedan två till för de utdelningar jag fick, men då kostade kanske aktierna lite mer än 20 kronor. Då har jag ju tjänat ungefär 1,300 kr. Så det blir en fin vinst för att äga aktier som ökat i värde och även gett mig utdelning under tiden.
Hade jag haft ännu fler aktier så hade jag tjänat väldigt mycket mer och även fått mycket mer i utdelningar. Så det är bra att börja lugnt och låta pengarna växa långsamt. Och när man köper nya aktier för pengarna man tjänat så växer det ännu snabbare. Det kallas för ränta-på-ränta-effekten och många verkar inte förstå hur otroligt bra det är. Det ökar verkligen snabbare och snabbare ju längre man håller på. Använd vinsterna till att köpa nya aktier för. Det är det som är det viktiga. Men det är ju också viktigt att köpa aktier i olika företag och även företag som jobbar med olika saker. Kanske något som säljer drycker, något som tillverkar mediciner, något som hyr ut kontor, något som håller på med någon typ av energi. Jag, lite av varje är bra. Då gör det inte så mycket om en typ av verksamhet går dåligt. Då har man ju andra aktier som kanske går bra och då har man en bra spridning som man brukar kalla det. Att ha en blandad samling av aktier alltså. Eller i sin Aktieportfölj som det brukar kallas.
Sälja Optioner
Nu har jag också börjat sälja optioner och använder en strategi som kallas The Wheel Strategy. Det är en väldigt smart strategi och det är något jag antagligen kommer att ägna mig åt mer framöver. Jag ska försöka förklara det lite enkelt, men det är svårt att förstå hur det fungerar, så försök läsa hela texten en gång och sedan kan man läsa det igen. Det är nämligen en del nya ord och saker som jag beskriver. Första gången är det kanske svårt att förstå, men om man läser det igen så kanske man förstår lite mer. Första gången är det för många nya ord. Men andra gången vet man kanske då vad de olika orden betyder och då är det lättare att förstå, så läs gärna två eller tre gånger så förstår du kanske lättare, om det är svårt att hänga med i början.
OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS!
Sedan jag skrev detta har jag börjat fokusera på andra strategier, vilket jag skriver till de som anslutit sig via min länk och följer mig och min handel med optioner. Nu fokuserar jag mer på några andra strategier, som Iron Condors, Strangles och några till. Men det fungerar riktigt bra. The Wheel Strategy som jag beskriver nedan har jag minskat, eftersom så stor andel går bort i skatt för oss i Sverige. Men det är ett väldigt bra sätt att använda om man ska köpa och sälja aktier med utdelning, eftersom man också får en premie ovanpå allt man tjänar.
Men här ska jag göra ett försök att förklara The Wheel Strategy. Jag är intresserad av att köpa aktier i bolaget ABC som kostar 20 kronor styck. Men jag vill gärna vänta tills aktien går ner till 18 kronor innan jag tycker att priset är lagom. Då säljer jag något som kallas för en option. Det betyder att jag säljer en möjlighet till någon annan ute i världen som tycker det verkar vara en bra affär. Jag väljer ett slutdatum som kan vara om t ex en vecka, två veckor, en månad eller kanske 45 dagar. Det finns olika färdiga datum att välja mellan när man säljer sin option. Och slutdatum brukar då vara fredagar. Men om vi säger att jag vill sälja min option och tänker att aktien inte går ner till 18 kronor om två veckor.
Det finns antagligen någon ute i världen som tänker att aktien ska gå ner ännu lägre och tänker att det kan vara en bra affär. Den personen tror kanske att aktien kommer att gå ner till 16 kronor om två veckor. Då betalar den där köparen en premie till mig. Vi kan säga att personen betalar 50 öre för varje aktie till mig för att få köpa aktierna för 18 kronor nästa vecka (även om aktien gått ner till 16 eller 17 kronor).
Jag får då pengarna direkt. En premie som betalas direkt till mig för optionen. Och om aktien inte går ner under 18 kronor så behåller jag 50 öre för varje aktie och den andra personen fick ingenting. Då är det jag som är vinnaren. Men det bästa är att en option inte bara är en enda aktie. En option handlar nästan alltid om 100 aktier (det finns ett fåtal undantag som vi struntar i här). Så jag fick alltså 50 öre * 100 = 50 kronor för den här affären. Det är ju inte så dumt för att bara välja ett pris som jag tror att aktien inte kommer att nå. Eller ett pris som jag faktiskt kan tänka mig att köpa aktierna för.
Men, om aktien går ner till 16 kronor eller 17 kronor kanske. Då måste jag köpa 100 aktier för 18 kronor, eftersom det var priset vi hade bestämt när jag sålde min option till den där personen. Då får jag betala 18 kr * 100 aktier = 1,800 kronor.
Men den där andra personen blev ju glad, för det blev ju en ganska bra rabatt. Men jag väljer bara aktier som jag tror ska gå bra. Aktier som ska stiga i värde och gärna som också delar ut vinster (utdelningsaktier). Och varje gång jag säljer en option så får jag ju betalat av de andra personerna. Köparna av optionerna betalar. Jag säljer bara, så jag får alltid betalt. De som är köpare håller på med en annan strategi. Men när man kör The Wheel Strategy så är man bara säljare.
Jag kan sälja optioner varje vecka om jag vill och få en ny premie varje gång. Eller om man säljer varje månad så får man premier varje månad. Om man säljer optioner varje vecka så är det kanske lättare att försöka ana var aktien är på väg inom några dagar. Men om det är om en månad så kanske det kan vara svårare. Men man får också olika premier beroende på hur lång sluttid man väljer och även aktiernas pris och annat påverkar vilken premie man får för att sälja sin option.
Jag säljer bara optioner på aktier som jag kan tänka mig att äga. Aktier som jag tror på och som dessutom har utdelning. Om priset inte hamnar under det pris jag valt så fortsätter jag på samma sätt ända tills jag plötsligt måste köpa de där 100 aktierna. Och jag får alltid en premie betald för varje försök. En premie som jag alltid får behålla. Hur det än slutar.
Om jag nu till slut köpt mina aktier för 18 kronor styck så har jag ju plötsligt 100 aktier i bolaget ABC. Men det gör ingenting. Jag kunde ju tänka mig att betala 18 kronor för aktierna i ABC, för jag tror det är ett bra företag. Jag får ju också utdelningar under tiden jag äger aktierna, så det blir ju också extra pengar.
Men nu vänder jag på allt och börjar åt andra hållet i The Wheel Strategy. För nu äger jag ju 100 aktier i företaget ABC. Nu säljer jag istället en option till någon som tror att aktien ska stiga i värde. Jag väljer då ett slutdatum igen, t ex om en vecka (eller kanske om en månad) och jag säljer då en option åt andra hållet för 19 kronor. Ett högre pris än jag fick betala för aktierna. Jag köpte ju aktierna för 18 kronor styck och så fick jag ju premien för att jag sålde, så egentligen kan jag dra bort premien också. Den blir ju lite som en rabatt. Jag fick ju betala 1,800 kr för 100 aktier. Men så hade jag ju fått 50 kronor i premie. Så jag betalade ju egentligen 1,800 kr - 50 kr = 1,750 kr för hundra aktier. Då blir det bara 17,50 kr styck. Om jag nu väljer att sälja mina aktier om kursen går över 19 kronor om två veckor så får jag även denna gång en premie.
Alla premier är olika, men vi kan säga att den här gången får jag 40 kronor i premie för den här optionen (eller 40 öre per aktie).
När det gått två veckor så är aktiekursen (värdet på aktien alltså) på 18,50. Så det blev ingen affär. Jag får behålla mina 40 kronor och gör ett nytt försök och sätter samma pris. Jag tror att aktien håller sig under 19 kronor på fredagen nästa vecka när börsen stänger. Den här gången är premien 45 kronor, så jag tjänar lite mer pengar igen. Eftersom jag säljer optionerna så får jag alltid en premie av köparen.
På fredagen slutar aktiekursen på 19,50 så jag måste sälja mina 100 aktier för 19 kronor som vi hade kommit överens om.
Men på vägen dit har jag ju tjänat skillnaden mellan 17,50 som jag egentligen hade betalat för aktierna från början. Och nu hade jag sålt dom för 19 kronor styck, så det blir ju en vinst på 1,50 för varje aktie (19 kr minus 17,50 kr). Det blir 150 kronor i vinst för 100 aktier, men sedan hade jag ju också fått 2 nya premier eftersom jag försökte sälja den här två gånger. Då fick jag 40 kronor första gången och 45 kronor nästa gång, så det blir tillsammans 85 kronor. Så vinsten blev istället 150 kr + 85 kr = 235 kronor.
Det är pengar jag tjänade på att bara sälja optioner. När jag började denna runda så ägde jag ju in te ens några aktier i ABC. Hade det dessutom varit aktieutdelning under tiden jag ägde aktierna så hade jag ju tjänat lite till.
Nu tror jag det är ganska rörigt att förstå hur det fungerar med alla siffror och exempel, men som sagt, läs gärna texten igen så förstår du nog till slut. Men jag säljer alltså bara optioner. Jag säljer en option i början för ett billigare pris som jag kan tänka mig att få köpa aktierna för. När jag till slut äger 100 aktier så säljer jag optioner för ett lite högre pris hela tiden så jag kan få premier ganska länge innan jag tycker att jag nått ett så högt pris att jag vill bli av med aktierna.
Men... Det viktiga är att man förstår att det finns en risk att man plötsligt måste köpa 100 aktier när optionen slutar. Man måste därför ha tillräckligt med pengar på sitt aktiekonto så man har råd att köpa 100 aktier av den aktie man har valt. Den aktie jag valde hade jag satt ett pris på 18 kronor första gången. Så jag måste alltså ha 18 kr * 100 aktier = 1,800 kronor på mitt konto när jag börjar sälja den första optionen. Hade aktierna t ex kostat 80 kronor styck så hade jag behövt 80 kronor gånger 100 aktier. Det blir 8,000 kronor.
De aktier jag säljer optioner på kostar oftast över 20 dollar, så jag behöver då minst 20,000 kronor på mitt konto för att sälja en option. Men då får jag kanske 300 kronor i premie för varje försök. Skulle jag sälja optioner på aktier i Apple så skulle jag i dagsläget behöva över 170,000 kronor på mitt konto. Så man får helt enkelt sälja optioner i aktier som man har råd att köpa 100 stycken av. Men jag tycker det är riktigt bra att få premier för varje försök man gör, både när man är på väg att köpa aktierna och när man sedan äger sina aktier. Nya försök varje vecka, varannan vecka eller kanske en gång i månaden.
Så här gör man om och om igen med olika aktier som man vill äga. Man börjar med att sälja en "Cash Secured Put". Det är när man lägger sig under priset och inte äger några aktier. Sedan gör man om det hela tiden ända tills man måste köpa aktierna. Man får en premie för varje försök. Den får man alltid får behålla, oavsett hur det går.
När man sedan köpt aktierna så säljer man en "Covered Call". Man får en premie för varje försök och till slut blir man av med aktierna och får då även vinsten. Alltså det som aktien har stigit. Sedan gör man om detta. Om och om igen. Som ett hjul som går runt, runt. Därför kallas denna strategi för The Wheel Strategy.
Nu brukar de flesta aktier inte vara så billiga som i mitt exempel. De flesta aktier jag började med kostade ungefär $20. När detta skrivs så är dollarn värd ungefär 11 svenska kronor. En sådan aktie skulle då kosta 220 kronor styck. Om jag då ska sälja en option så behöver jag ha råd med 100 aktier som kostar 220 kronor styck. Det är då 22,000 kronor som ska finnas på mitt optionskonto. Men då får jag ju också en högre premie än den som var med i exemplet. För en sådan aktie brukar jag kanske få 300 kronor i premie varje gång jag försöker.
Om du förstår hur detta fungerar så kan du läsa mer på aktiegubben.se under fliken optioner. Där beskriver jag mer hur jag gör. Men om du inte förstår så kan du läsa den här texten en gång till. Efter ett tag kanske du förstår hur det fungerar. Det är egentligen ganska enkelt, men det är lite svårt att hänga med när det är många nya ord, så läs gärna texten igen nu när du hört alla ord och hur strategin fungerar. Och är det något som verkar krångligt så går det alltid att kontakta mig så ska jag försöka förklara den bit du inte förstår.
Tyvärr går det inte att göra på detta med vanliga aktiekonton i Sverige. Därför använder jag en amerikansk broker som godkänner svenskar att få handla. Det finns inte så många som godkänner oss att få handla med optioner. Men den broker jag använt fokuserar på just handel med optioner och jag tycker deras sida är enkel att förstå och dessutom har de låga avgifter.
Knappen under är en sponsrad länk till den broker jag använder. Men man bör börja med minst $2,000 för att handla med optioner. Men givetvis är det bättre med mer pengar så man kan sprida riskerna med optioner inom olika branscher och olika aktier. I dagsläget har jag cirka 125,000 kronor som jag handlar med. Då har jag fyra olika optioner och kommer sedan att öka med fler optioner när kontot ökar i värde. Men jag ser alltid till att jag har tillräckligt med pengar för att kunna köpa 100 aktier i de bolag jag sålt optioner i.
Man får ju givetvis betala skatt på sin handel också och man får då fylla i en K4-blankett för de affärer man gjort när man deklarerar och betalar då 30% i vinstskatt. Men med tanke på hur mycket mer man får in på detta än att bara köpa och sälja vanliga aktier så tycker jag det är värt så mycket mer för min del. Att få betlat flera gånger när man ska köpa eller sälja sina aktier i fina premier är inte alls dumt. Men, som vanligt finns det alltid risker när man investerar och när det gäller The Wheel Strategy så är risken precis som när man handlar med vanliga aktier att bolaget kan gå i konkurs. Så egentligen är det samma risk som vanliga aktier. Och så är det förstås valutarisken när man handlar med amerikanska aktier. Om dollarn sjunker i värde så sjunker ju värdet på aktierna (eller om kronan stiger). Men jag handlar bara med amerikanska eller kanadensiska aktier när det gäller optioner.
Har du några funderingar? Skicka ett mail nedan.